Akkerbouw

Nieuws 927 x bekeken 1 reactie

Brancheorganisatie Akkerbouw heeft 341.000 euro nodig

Den Haag – De Brancheorganisatie Akkerbouw (BOA) heeft volgend jaar ongeveer 341.000 euro nodig om de organisatie op te starten en voor algemene kosten.

Het Productschap Akkerbouw geeft 50.000 euro subsidie. Van de resterende 291.000 euro wordt de helft betaald door de kweekbedrijven, handel en verwerkers of hun organisaties. Deze acht bedrijven en organisaties betalen elk ruim 17.000 euro. De vlas- en hennepvereniging en de graszodenvereniging betalen elk ruim 4.200 euro. De andere helft van die 291.000 euro is voor rekening van de akkerbouwers. Hoe hun bijdrage geïnd gaat worden, is nog niet duidelijk.

De akkerbouwsector richt de brancheorganisatie op omdat het Productschap Akkerbouw per 1 januari verdwijnt. Het initiatief is genomen door de LTO-vakgroep Akkerbouw, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, NAJK, Cosun, de Nederlandse Aardappel Organisatie, Avebe, coöperatie CZAV, het Comité van Graanhandelaren, Agrifirm Plant, Plantum (veredelaars), Vavi (aardappelverwerkers), de vlas- en henneporganisatie en de Vereniging van Kwekers van Graszoden. Een erkende BO kan maatregelen voordragen aan de overheid om die algemeen verbindend te verklaren. Dan geldt zo'n regeling voor alle akkerbouwers en bedrijven, ongeacht of ze zijn aangesloten bij de BO Akkerbouw.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.