Akkerbouw

Nieuws 1179 x bekeken 1 reactie

Aaltjesbeheersing op basis van organische stof

Apeldoorn – Agrifirm Plant is een project begonnen rondom plaatsspecifieke aaltjesbestrijding op basis van precisielandbouw. Aaltjes richten vaak weinig schade aan als het organischestofgehalte hoog is, maar binnen een perceel kan het percentage organische stof sterk variëren.

In het project worden perceelscans gemaakt. Met die waarnemingen wordt de relatie tussen organische stof, aaltjesbesmetting en schade vastgesteld. De aftrap van het project is dit seizoen met een aardappelperceel op proefboerderij Valthermond en een lelieperceel in het Drentse Hijken. In 2015 en 2016 wordt het project uitgebreid. Het onderzoek wordt uitgevoerd met PPO en ontvangt financiële bijdragen van de provincies Groningen en Drenthe en van Certis en DuPont.

Eén reactie

  • agratax2

    Als in dit onderzoek wordt aangetoond dat het organisch stof gehalte van invloed is op aaltjes schade. Hebben we een nieuwe uitdaging en wel Hoe verhogen we het org. materiaal, met de huidige organische mest regelgeving lukt het niet en binnen de meeste bouwplannen met meer dan >70 % rooivruchten ook niet.
    Misschien komt er uit het onderzoek als bijvangst dat een goed org. st geh. in de grond ook de weerstand van planten tegen schimmels, virussen en insecten positief beinvloed. Dan hebben de boeren een nieuwe uitdaging.

Of registreer je om te kunnen reageren.