Akkerbouw

Nieuws

Ziektedruk wintertarwe blijft hoog

Mijdrecht – De ziektedruk in wintertarwe is onveranderd hoog op de 104 percelen die worden gemonitord door Bayer CropScience.

Septoria-infecties worden op de hogere bladetages zichtbaar. Gele roest is in een aantal rassen fors aanwezig. Meeldauw en bruine roest steken de kop op. Dat meldt het chemiebedrijf over de derde ziektemonitoring van dit seizoen.

In ontwikkeling loopt het gewas dankzij de zachte winter zo'n drie weken voor, maar ook de ziektedruk is door het zachte weer groot. Bayer CropScience constateert dat de ziektebestrijding meer dan ooit het rendement van de teelt gaat bepalen.

Door de koude nachten van de afgelopen week in combinatie met de hoge ziektedruk is de stress in de gewassen hoog. Vergeling en bladpunten zijn het gevolg.

Het wisselvallige weer zorgt ervoor dat voor meeldauw het micro-klimaat in het gewas gunstig is. Vooral in gevoelige rassen breekt de ziekte nu snel door. De meldingen van de eerste spatjes bruine roest nemen toe. In de monitoring is deze ziekte nu op vijf percelen aangetroffen.

Waar bladziektebestrijdingen zijn uitgevoerd, zoals de T0 en T1, is de ziektedruk gestabiliseerd.

De vlagbladbespuiting (T2) komt nu op de agenda. Deze moet gezien de ziektedruk niet worden uitgesteld en het is verstandig om te kiezen voor de sterkste middelen, vindt Bayer.

Of registreer je om te kunnen reageren.