Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Ziekmakende bacteriën via planten naar mensen

Wageningen – Ziekteverwekkende bacteriën die vanuit de dierhouderij via besmette voedselproducten hun weg naar de mens vinden, doen dit opvallend goed via planten.

Dat verklaart waarom in het recente verleden ziekte-uitbraken als gevolg van de Ehec-besmettingen en besmettingen met andere E.coli en Salmonella-stammen regelmatig verband houden met de consumptie van verse groente. Dat schrijven onderzoekers van Wageningen UR (University & Research centre) in een literatuurstudie naar uitbraken als Ehec.

Sinds de Ehec-uitbraak in 2011 zijn bijna tweehonderd studies verschenen naar de oorzaken en de achtergronden daarvan. De Wageningse onderzoekers hebben deze samengevat in een literatuuronderzoek. Hieruit blijkt dat sommige ziekteverwekkende bacteriën zich voor langere tijd kunnen vestigen in of op de plant. Dat leidt tot een groter risico op overdracht naar de mens.

Dat de micro-organismen zich zo lang op de planten kunnen handhaven, komt waarschijnlijk doordat ze genen hebben overgenomen van andere micro-organismen die van nature voorkomen in de bodem, in mest of in irrigatiewater.

Met de verkregen kennis kan worden vastgesteld hoe humaan pathogenen zich aanpassen aan planten. Dan kunnen nieuwe detectiesystemen worden ontwikkeld om risico's voor consumenten sneller en beter te kunnen inschatten. Ook kan hiermee nauwkeuriger informatie worden verstrekt bij nieuwe uitbraken.

Laatste reacties

 • snof

  Hebben ze in Wageningen niet kunnen bedenken dat de besmettingsbron ook de mensen die tijdens het verwerkingsproces in de fabriek met deze groenten werken, kunnen zijn. Als de handjes niet goed gewassen zijn na een toiletbezoek?

 • Mozes

  Vooral in de tuinbouw wordt voor beregening veel oppervlakte water gebruikt waar ook riooloverstorten in uit kunnen komen.
  Vorig jaar stond bij ons in de Twensche Courant Tubantia een artikel over de vervuiling van de Bornse beek. Er werden verschillende soorten antibiotica en hormonen gevonden. Zoveel zelfs dat er vissen werden gevonden met een geslachtsverandering. De waterzuivering van Hengelo watert af op de Bornse beek.
  Onlangs werden in Duitsland bij vee bacteriën gevonden die resistent waren tegen antibiotica die in de veehouderij nog nooit gebruikt zijn. Het vee had stroomafwaarts water gedronken uit een riviertje die door de nabijgelegen stad stroomde en waar ook afvalwater in geloost werd.
  Meteen naar de veehouderij wijzen als besmettingsbron is dus veel te kort door de bocht.

 • minasblunders1

  Inderdaad Mozes, het artikel heeft dan ook weer een hoog waarschijnlijkheids-gehalte.

 • sjang

  Hoera de plofkrop is geboren. Hoe lang laat het zich op wakkerplant wachten.

 • reiziger

  Het onderzoek zal wel gedaan zijn in de bark in wageningen door de vrienden van folkert hoog groenlinks gehalte

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.