Akkerbouw

Nieuws

Suikerbieten twee weken vroeger

Dinteloord - De suikerbieten zijn op enkele percelen na gezaaid. Dat meldt Suiker Unie. De gemiddelde zaaidatum komt uit op 26 maart. Dat is bijna twee weken eerder dan vorig jaar, maar ligt wel in lijn met de zaaitijd in 2011 en 2012.

In combinatie met gunstige temperaturen draagt dat bij aan een voorspoedige start van het bietenseizoen. De bieten gezaaid in de eerste helft van maart staan er volgens de Agrarische dienst van Suiker Unie goed op en geven met twee echte blaadjes het veld al een groene gloed. Verspreid uit het land komen er meldingen van problemen die leiden tot een dunner plantenbestand. Op kleipercelen leidt droog liggend zaad in enkele gevallen tot een onregelmatig plantenbestand, met soms enig plantenverlies door onderdoor drogen.

Op enkele percelen is sprake van wat stuifschade. De toediening van rundveedrijfmest en gerst als stuifdek bewijzen hun nut. Muizen en emelten zijn tot op dit moment de belangrijkste oorzaken van schade aan bieten. Een kleine 100 hectare is tot nu toe al overgezaaid. Eventuele schade als gevolg van nachtvorst is een punt van aandacht, of schade optreedt zal de komende dagen blijken. Suiker Unie waarschuwt ervoor rekening te houden met aardappelopslag van betekenis. Op percelen met voorvrucht-aardappelen is dit al volop te zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.