Akkerbouw

Nieuws

Suiker Unie: twee derde bieten gezaaid

Dinteloord – Twee derde van de bieten is begin deze week gezaaid. Bietenverwerker Suiker Unie verwacht dat eind deze week in veel gebieden het zaaien van de suikerbieten wordt afgerond.

In het Noorden en Noordoosten hebben verschillende telers nog gewacht, maar ook daar wordt deze week een flinke slag gemaakt.

De kieming en opkomst verlopen over het algemeen zeer goed door het warme en zonnige weer. Op de vroegst gezaaide percelen van half maart staan inmiddels 60.000 tot 70.000 bietenplanten. De rest volgt zeer spoedig, verwacht Suiker Unie. Volgens de bietenverwerker werden enkele telers zelfs verrast door de snelle opkomst. Met het afbranden van onkruid voor opkomst van de bieten, zijn in een enkel geval de eerste bietenplantjes weggespoten.

Maar de opkomst is niet overal hetzelfde. De lokaal heftige regenbuien van half maart hebben op slempgevoelige gronden geleid tot korstvorming. Op deze plekken is een beetje regen gewenst. Dat geldt volgens Suiker Unie ook voor de recent gezaaide percelen, zeker op de zwaardere gronden. Ondanks de regen van twee weken geleden bleef de grond daar moeilijk bewerkbaar. Op dergelijke percelen ligt het zaad voor een deel droog door een veel te kluiterig zaaibed. De eerste 4 hectare bieten is overgezaaid vanwege muizenschade.

Of registreer je om te kunnen reageren.