Akkerbouw

Nieuws

Suiker- en bio-ethanolmarkten nekken winstontwikkeling Südzucker

Mannheim - Bietenverwerker en voedingsconcern Südzucker voorziet voor het net begonnen boekjaar 2014/15 geen goede ontwikkeling.

Door de verslechterde Europese marktomstandigheden voor suiker en bio-ethanol daalt de omzet naar 7 miljard euro en de operationele winst (voor belasting en rentekosten) naar 200 miljoen.

Die vooruitblik heeft het Duitse concern dinsdag gegeven bij de presentatie van de jaarcijfers 2013/14. In dit jaar draaide Südzucker nog een omzet van 7,735 miljard euro en een operationele winst van 658 miljoen euro. Hoewel dit aanzienlijk beter is dan de verwachting voor het nieuwe boekjaar is ook ten opzichte van 2012/13 sprake van een achteruitgang. Toen was de omzet krap 7,9 miljard euro en het operationele resultaat 972 miljoen euro.

Verrassend is dat volgens de concernleiding niet, daar 2012/2013 buitengewoon gunstig verliep en moeilijk viel te verbeteren. Südzucker kondigt tegen deze achtergrond en het over 3,5 jaar te wijzigen Brusselse suikerbeleid een kostenbesparingsronde aan. Waar en hoeveel kan worden bespaard is nog voorwerp van studie. De aandeelhouders reageerden dinsdagmorgen heftig op de sombere voorspelling en deden hun Südzucker-stukken massaal van de hand. In de ochtendhandel aan de beurs van Frankfurt am Main zakte de koers van het Midcap-aandeel met tegen de 16 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.