Akkerbouw

Nieuws

Soja duurder door krapte in VS

Washington – Sojabonen werden woensdag duurder op de termijnmarkt in Chicago.

De notering voor het termijncontract dat afloopt in mei noteerde even boven de 15 dollar per bushel (397 euro per ton) en sloot woensdag op $14,95. Dat is de hoogste notering in acht maanden.

De aanleiding voor de prijsstijging is dat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dat de voorraad sojabonen in de VS dit seizoen 2013/2014 verder krimpt. In de nieuwe Wasde-prognose over de agrarische grondstoffen meldt het USDA dat de VS eind dit seizoen nog maar 3,7 miljoen ton sojabonen op voorraad heeft op een productie van 89,5 miljoen ton. Een krappe voorraad drijft de prijzen op. De VS is de grootste producent van sojabonen in de wereld. Ook in Brazilië, de grootste exporteur, verwacht het USDA een krimp van de voorraad sojabonen.

Voor tarwe verwacht het USDA dat de beschikbaarheid toeneemt in de wereld, ondanks de droogte in eigen land. Daardoor groeien de tarwevoorraden in de wereld. Chicago noteerde woensdag daarom lager voor tarwe.

Bij mais was er nauwelijks verandering in de beschikbaarheid. Het USDA gaat uit van een grotere productie dan vorig seizoen, maar het verbruik stijgt ook omdat mais veel goedkoper is geworden. De maisvoorraad in de wereld groeit sterk door de grote oogst. Dat duwt de prijzen omlaag. De maisprijs wordt ook gedrukt door de uitbraken van vogelpest in China. De handel vreest dat China daardoor minder mais nodig heeft voor veevoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.