Akkerbouw

Nieuws 1093 x bekeken

SESVanderHave bouwt onderzoekscentrum

Tienen – Bietenzaadbedrijf SESVanderHave investeert meer dan 10 miljoen euro in een nieuw hoogtechnologisch onderzoekscentrum vlakbij het hoofdkantoor in het Belgische Tienen.

Het onderzoekscentrum wordt dan 20.000 vierkante meter groot en er gaan tot vijftig mensen aan de slag vanaf 2015.

"We testen duizenden planten per jaar voor meer dan vijftig landen", legt SESVanderHave-directeur Rob van Tetering uit. "We hebben meer dan het dubbele aan infrastructuur nodig om het onderzoekswerk op een constant niveau te houden."

In het 'glazen onderzoekscentrum' kunnen duizenden suikerbietenplantjes groeien in optimale omstandigheden, zegt Van Tetering. "Zonder invloed van weersinvloeden van buitenaf, want de  omstandigheden bepalen we immers zelf. Zo kan het groeiproces van de planten beter gecontroleerd worden in aparte, afgesloten compartimenten. Als de plantjes zo homogeen mogelijk groeien, zijn de testresultaten beter te interpreteren en is het onderzoek betrouwbaarder."

De bouw begint in de winter en tegen de herfst van 2015 zijn naar verwachting  de eerste compartimenten in gebruik.

De miljoeneninvestering van SESVanderHave is opmerkelijk in economisch uitdagende tijden, vindt het bedrijf. Van Tetering licht toe: Het is van cruciaal belang om te blijven investeren in een snel evoluerende markt. We moeten in de toekomst proberen te kijken en daarop anticiperen."

SESVanderhave geeft aan met dit centrum sneller met nieuwe en betere rassen op de markt kunnen komen. "Dit geeft aan dat SESVanderHave gelooft in de suikerbiet, zelfs met de afschaffing van de quota die op til staat in 2017."

Of registreer je om te kunnen reageren.