Akkerbouw

Nieuws 1787 x bekeken

Proef met teelt quinoa

Wageningen – De Dutch Quinoa Group gaat dit seizoen met DLV Plant bij acht telers het gewas quinoa verbouwen.

De belangstelling van consumenten groeit voor quinoa, dat momenteel uit Zuid-Amerika wordt geïmporteerd. Quinoa heeft een gezond imago en is glutenvrij. Door de interesse stijgen de prijzen van dit gewas, meldt DLV Plant.

De oorsprong van quinoa ligt in het Andesgebergte, maar teeltexperimenten op onder andere Proefboerderij Rusthoeve en pilots in Brabant hebben aangetoond dat de plant ook in Nederland goed kan gedijen. Relevante opbrengsten lijken mogelijk. In de afgelopen jaren is er door Wageningen UR onderzoek gedaan naar betere rassen. Dit resulteert nu in de introductie van praktijkrijpe rassen.

De teelt wordt verspreid over Nederland; zowel op klei- als op zandgrond. DLV Plant volgt en ondersteunt de teelt intensief. In het project wordt getracht de quinoa zowel gangbaar als biologische te telen. Daarnaast wordt op De Rusthoeve onderzoek gedaan naar het gewas, onder meer op het gebied van onkruidbestrijding en teelttechnieken. Het project komt mede tot stand dankzij steun van LTO Noord Projectenfonds, Landbouw Innovatie Brabant en Agrivizier.

Of registreer je om te kunnen reageren.