Akkerbouw

Nieuws 1317 x bekeken

Prijs brouwgerst stijgt

Parijs – De prijs voor brouwgerst stijgt. China importeert meer gerst en Canada produceert dit seizoen minder.

Het termijncontract voor levering in november sloot dinsdag op de termijnmarkt in Parijs op 232 euro per ton. Dat is 16 euro meer dan begin deze maand. Dat is een stijging van 7,4 procent voor de nieuwe oogst. De Franse Creil-notering stond eind vorige week op €207,37. Dat is de hoogste fysieke notering voor de oude oogst sinds het begin van dit seizoen.

De International Grains Council (IGC) schrijft de prijsstijging toe aan de tegenvallende gerstoogst in China. De IGC verwacht dat China dit seizoen een record van 2,7 miljoen ton gerst importeert. Ook volgend seizoen moet China zo'n hoeveelheid kopen in andere landen. China oogst dit seizoen 1,7 miljoen ton gerst. Dat is 29 procent minder dan vorig jaar, stelt de IGC.

Canada oogst dit jaar bijna 10 miljoen ton gerst. Dat is 1,5 miljoen ton minder dan vorig jaar, verwacht de IGC. Dat wordt de twee na kleinste gerstoogst in Canada in ruim veertig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.