Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

'Olifantsgras kan onkruid worden'

Washington – Olifantsgras voldoet als energiebron. Maar aan dat gewas kleven nadelen, schrijven onderzoekers in het tijdschrift Invasive Plant Science and Management.

Amerikaanse onderzoekers zien veel perspectief in hybride olifantsgras als energiebron vanwege de grote productie van biomassa. Bovendien vergt de teelt weinig meststoffen en het gewas heeft geen last van ziektes.

Maar olifantsgras heeft twee nadelen. Het gewas is in veel gebieden een uitheemse plant. Als het zich verspreidt buiten de akkers, kan het een hardnekkig onkruid worden. Bovendien vergt de aanplant van het meerjarige gewas een flinke investering.

De onderzoekers hebben het hybride olifantsgras PowerCane getest in veldproeven in het zuidoosten van de VS. Ze wilden weten in hoeverre een hybride soort zich kan vestigen buiten de akkers, ondanks dat het zaad in principe onvruchtbaar is. In de proeven verspreidden de onderzoekers in zeven typen leefgebieden zaad van verschillende soorten olifantsgras. De leefgebieden omvatten diverse soorten akkers, bermen, bossen, bosranden, slootkanten en weilanden. Bij alle soorten olifantsgras kiemde hoogstens 37 procent van het zaad buiten de akkers. Bij de hybride soort was dat één op elke 16.000 zaden. Maar ook de hybride soort produceert veel zaad, volgens de onderzoekers wel 2,5 miljard zaden per hectare. Daardoor is er toch een kans dat een hybride soort zich buiten de akkers vestigt. Dat gebeurde in de veldproeven vooral in bermen vanwege de geringe concurrentie van andere planten en in bossen omdat het zaad daar op zwarte grond valt.

Laatste reacties

  • ikkethuis

    In nederland bloeit dit gewas in een normaal jaar niet eens, laat staan dat het zaad produceert.

  • koestal

    van een mug een olifant maken,zo maak je nieuws

Of registreer je om te kunnen reageren.