Akkerbouw

Nieuws 1519 x bekeken

Nieuw stofje maakt planten weerbaarder

Utrecht – De toepassing van beta-aminobutyric acid (baba) maakt planten weerbaarder tegen ziekten en plagen. Daardoor zijn minder gewasbeschermingsmiddelen nodig.

De Universiteit van Utrecht (UU) en de Britse University of Sheffield hebben een manier ontdekt om baba zo te veranderen dat het stofje het immuunsysteem van planten versterkt. Het onderzoek verschijnt vandaag in het tijdschrift Nature Chemical Biology.

Professor Corné Pieterse van de UU stelt dat de wereld straks meer voedsel moet produceren. "Daarom onderzoeken we in Utrecht hoe je het natuurlijke afweersysteem van planten kan stimuleren. Van het stofje baba is bekend dat het in lage doseringen het immuunsysteem van de plant versterkt, waardoor het beter bestand is tegen ziekten en stress door droogte."

Maar een te hoge dosering van baba remt de plantengroei, zegt de onderzoeker. "Het negatieve effect van baba op de groei kan worden losgekoppeld van het positieve effect op het immuunsysteem door de receptor van baba iets te veranderen. Dit biedt mogelijkheden om het middel verder te ontwikkelen, zodat het een alternatief kan bieden voor gewasbeschermingsmiddelen, al zullen we daar nooit helemaal zonder kunnen."

Volgens Pieterse laten onderzoeken zien dat baba op heel veel verschillende gewassen werkt. "Baba versterkt de natuurlijke weerbaarheid van planten. Het werkt daarom tegen heel veel verschillende plantenziekten. Wereldwijd gaat nu tot 25 procent van de gewassen verloren aan ziekten en plagen. Baba heeft een positief effect op de opbrengst."

Of registreer je om te kunnen reageren.