Akkerbouw

Nieuws

'Kwaliteit uien in geding door grote export'

Den Haag – Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) maakt zich zorgen over de kwaliteit van de uien.

"De laatste weken worden veel uien geëxporteerd", meldt KCB. "De indruk bestaat dat de uitleesbanden bij de sorteer- en pakstations op een hoge snelheid staan ingesteld. Daardoor worden uien met zichtbare gebreken zoals rot, fusarium of open beschadigingen, onvoldoende uitgesorteerd. Dit leidde de laatste weken herhaaldelijk tot afkeuringen."

Een ander probleem dat bij de controle werd aangetroffen, was holle uien. Soms zijn deze herkenbaar, omdat ze onvoldoende stevig zijn. Een lichte vorm van holheid is toegestaan, maar overmatig holle uien moeten worden afgekeurd. Het KCB gaat scherper toezien op de kwaliteit van de uien.

Of registreer je om te kunnen reageren.