Akkerbouw

Nieuws

Kleine restvoorraad uien van 170.000 ton

Zoetermeer - De Nederlandse uiensector heeft voor de rest van het uienseizoen nog maar een klein volume uien beschikbaar à 170.000 ton. Dat blijkt uit een telefonische opbrengst- en voorraadmeting-enquête die Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) van het Productschap Akkerbouw medio april wederom heeft laten houden onder zaaiuientelers.

Hieruit is gebleken dat de Nederlandse uientelers naar schatting nog maar 13 procent van de bruto opbrengst 2013 in opslag had liggen. Dat was vorig jaar rond de periode van meting (vier werkdagen rond 15 april) 110.000 ton meer. Van de uien in opslag was nog ongeveer 100.000 ton vrij verkoopbaar, tegen vorig jaar april 160.000 ton. Het verwachte uitvalspercentage van de vrije uien ligt net als vorig seizoen op 12 procent.

In totaal is door de uientelers bruto 1,13 miljoen ton uien afgeleverd. Het uitvalpercentage van de afgeleverde partijen is  9 procent (vorig jaar 10 procent).

De ondervraagde bedrijven, het ging om 276 telers die hebben gereageerd, zijn aselect getrokken uit het bestand van de landbouwtelling. Alle relevante uientelers maakten dan ook kans op benadering door de onafhankelijke interviewers.

Of registreer je om te kunnen reageren.