Akkerbouw

Nieuws

Injecteren gewasbescherming effectief

Wageningen - Het injecteren van gewasbeschermingsmiddelen bij de wortel van de plant kan insecten effectief bestrijden. Bovendien verwaait veel minder middel naar de omgeving dan bij een bovengrondse bespuiting. Dat blijkt uit een verkennende proef van Wageningen UR.

In de proef is trips bestreden in sluitkool en prei met de Pulstec. Deze techniek wordt gebruikt om vloeibare meststoffen te injecteren. De Pulstec schiet vloeistof onder druk in de grond bij de plantenwortels. Daar is het middel direct opneembaar, waardoor insecten van binnenuit worden bestreden, stellen de onderzoekers.

De larven van trips verschuilen zich in de plant. Spuitnevel dringt daar nauwelijks door. Dat wordt vaak opgelost door insecticide aan het zaad mee te geven. Maar na een paar maanden is dit uitgewerkt. Het blijkt dat de Pulstec daarna een effectieve bescherming biedt tegen trips. WUR wil het onderzoek daarom graag voortzetten en dan kijken naar dosering en timing.

Of registreer je om te kunnen reageren.