Akkerbouw

Nieuws 2162 x bekeken 5 reacties

‘Groter areaal vergroot risico lage prijzen’

Doetinchem - De prognose van uitbreiding van het aardappelareaal in Noord-West Europa is met enige zorg ontvangen. Dinsdag maakte NEPG, de organisatie van aardappeltelers in Noordwest-Europa, deze prognose bekend.

Voorzitter van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) Louis Beemsterboer noemt het verrassend gezien de dit seizoen rustige marktstemming. ,,Er zijn al genoeg aardappelen, zeker in Frankrijk en België. Kijk maar naar de prijzen." Hij ziet als verklaring vooral de toename van contractteelt, tegen verhoogde prijzen, bij een stabiel areaal vrije teelt. De discussie over de meeleveraardappelen blijft een lastige volgens Beemsterboer. ,,VTA blijft er tegenaan schoppen. Ze zijn namelijk gekoppeld aan prijzen uit het verleden. Dat is vooral bij een oplopende markt geen goede zaak."

Directeur van Aviko Potato Dick Zelhorst had wel verwacht dat er uitbreiding van het aardappelareaal van de EU-5 zou komen, in Nederland vooral op de lichtere gronden. Hij wijst er wel op dat de aardappelteelt nu feitelijk pas herstelt van de sterke areaalkrimp na het oogstjaar 2011. Aviko mikt het komende oogstjaar vooral op de leverantie via vasteprijscontracten, zegt hij. Zelhorst: ,,Meeleveraardappelen heb ik het liefst helemaal niet. De teler kan ze beter vrij houden en zelf vermarkten. Daar ben ik een groot voorstander van."

Grote areaal vergroot het risico op lage aardappelprijzen, denkt Keimpe van der Heide, bestuurslid van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). ,,Het evenwicht in de markt ligt bij een productie van 22 miljoen ton. Het was in het afgelopen seizoen al 24 miljoen ton. Areaalkrimp zou dus fijner zijn geweest, al zijn we natuurlijk nog in een pril stadium van het seizoen." Mocht de oogst 2014 inderdaad groot uitvallen, dan zal de kwestie rond meelevering minder spelen, denkt hij. ,,Dat speelt immers meer naarmate de industrie echt de boer op moet voor aardappelen."

Laatste reacties

 • j.t.832

  waarom wordt er altijd gesproken over evenwicht in de markt bij 22 miljoen ton? Er is de laatste jaren toch veel verwerking bijgekomen. Is daar rekening mee gehouden in die tonnage? Anders doen we ons zelf al te kort met dergelijke uitspraken.

 • info36

  Als er vorig jaar al zo'n productie was met zulk extreem weer dan weet je wel waar het nu naar toe gaat. Boeren leren het nooit, er moet minstens 20%-25% minder gepoot worden wil het weer gezond worden en kunnen we weer allemaal vrije aardappelen telen.

 • CEA

  doe het zoals in Canada of Amerika, bescherm zelf jullie markt. Zo is er altijd een beetje een tekort. Werken met quota. Misschien niet te doen maar een mogelijke oplossing.

 • pieterdejong

  Wat voor groeiseizoen krijg je ? Met huidige extremiteiten in het klimaat kan er nog van alles gebeuren. De vraag naar voedsel wordt alleen maar groter met de bevolkingstoename.

 • agro1

  telen aan symolische prijzen maakt der Staat blij. ciolos boppe!!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.