Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Greydanus zoekt Wâldbeantsjetelers

Buitenpost/Heerenveen - Aardappelgroothandel Greydanus & Brouwer uit Heerenveen en de Stichting Wrâldfrucht zijn naarstig op zoek naar telers van Wâldbeantsjes. Er dreigt dan ook een groot tekort aan deze bonen. Het succes dat de groothandel samen met maaltijdbereider Earlik Ite Fryslân heeft met kant-en-klaarmaaltijden van deze typische Friese peulvrucht is zo groot dat de komende winter zeker 2 ton extra Wâldbeantsjes nodig zijn.

In de periode die uitgetrokken was om te kijken of deze maaltijden zouden aanslaan bleek het succes erg groot te zijn. In zes weken tijd zijn tijdens deze testmarkt meer dan zeshonderd maaltijden verkocht in vijftien Friese supermarkten. Om de leemte die dreigt te ontstaan op te vullen zijn Greydanus en Stichting Wrâldfrucht in Buitenpost dringend op zoek naar nieuwe telers of bestaande telers die willen uitbreiden onder de vlag van het Wâldpyk-streekkeurmerk.

Echte Wâldbeantsjes komen van de zandgronden uit De Friese Wouden, aldus Greydanus. Alleen dan komt het Wâldbeantsje het beste tot zijn recht. Greydanus is op zoek naar telers die kunnen telen onder deze voorschriften van Wâldpyk, het keurmerk van producten en diensten uit De Wâlden. Ook bestaande Wâldpyk-telers die mogelijkheden zien voor uitbreiding van hun teelt zijn welkom.

"Het zijn veelal nog boeren en particulieren die Wâldbeantsjes erbij doen naast hun hoofdactiviteit. Wij nemen bij de meesten kleine hoeveelheden af. Dat doen we graag, maar daar zijn wij binnen no time doorheen. Het zou mooi zijn als bestaande telers hun areaal een stuk willen uitbreiden. Of dat nieuwe telers opstaan. Wij geven de garantie dat we de volledige of een groot deel van de productie afnemen voor een goede prijs. Dat zou toch een mooie drijfveer moeten zijn voor boeren en tuinders om met dit streekgewas serieus bezig te gaan", aldus Tjalke Stoelwinder van Greydanus.

Eén reactie

  • ed12345

    2 ton tekort .Is de opbrengst per ha zo laag dat het moeilijk is voor zo'n klein beetje zo'n drukte te maken

Of registreer je om te kunnen reageren.