Akkerbouw

Nieuws

Graan uit EU gewild op wereldmarkt

Brussel – De graanexport vanuit de EU valt waarschijnlijk hoger uit dan de Europese Commissie verwacht. De Commissie gaat in de laatste graanbalans uit van een totale graanexport van 37,2 miljoen ton in dit seizoen. In de eerste negen maanden is al 33,0 miljoen ton verkocht aan derde landen. Als de export in dit tempo doorgaat, komt de EU dit seizoen uit op een totale export van 44 miljoen ton. Als er niet genoeg graan is in de EU om de export in dit tempo door te zetten, dan geeft dit een opwaartse druk op de graanprijzen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) publiceerde een overzicht van de aangevraagde invoer- en uitvoercertificaten voor graan tot en met 8 april. Bij de export valt op dat Europese tarwe en gerst gewild zijn op de wereldmarkt. De EU exporteerde dit seizoen tot en met 8 april 23,9 miljoen ton zachte tarwe. Dat is 49,8 procent meer dan in dezelfde periode vorig seizoen. De EU verkocht 5,1 miljoen ton gerst aan derde landen. Dat is een stijging van 22,8 procent.

Bij de import zie je logischerwijs het tegengestelde. De EU koopt minder zachte tarwe (-57,2 procent) en gerst (-14,3 procent) op de wereldmarkt dan in het vorige seizoen. De EU had in 2013 een goede oogst aan tarwe en gerst. In andere delen van de wereld viel de oogst tegen waardoor meer graan wordt gekocht in de EU.

Bijzonder is dat de EU niet alleen meer mais exporteerde, maar ook meer mais importeerde. Dat de EU meer mais aan derde landen verkocht is niet verwonderlijk. De EU oogstte vorig jaar 66,1 miljoen ton mais tegenover 59,8 miljoen ton in 2012. Door de grote oogst is meer mais beschikbaar. De uitvoer groeide dit seizoen tot en met 8 april met 147,6 procent naar 2,3 miljoen ton.

Maar de EU importeerde dit seizoen ook veel meer mais. Volgens RVO.nl kocht de EU dit seizoen tot nu toe 10,9 miljoen ton mais op de wereldmarkt. Dat is 24 procent meer dan vorig seizoen in dezelfde periode.

Een woordvoerder van RVO.nl schrijft het toe aan de export in het vierde kwartaal van 2013. "Toen exporteerden Roemenië en Hongarije enorm veel mais tegen een lagere prijs. Dat verklaart de stijging in de export. De laatste maanden gaat er nauwelijks mais naar derde landen."

De EU importeert veel mais omdat de vraag groot is, zegt de woordvoerder. "Tarwe is duur waardoor het aantrekkelijk is om te exporteren. Voor de voerindustrie is dat een reden om over te stappen van tarwe op mais. Maar de beschikbaarheid van mais wordt steeds krapper in de EU. Veel maisafnemers willen liever geen mais uit derde landen vanwege het risico op vermenging met genetisch gemodificeerde mais."

Totaal exporteerde de EU dit seizoen tot en met 8 april 33,0 miljoen ton graan en kocht het handelsblok 13,8 miljoen ton op de wereldmarkt. Dat maakt de EU tot een netto-exporteur van 19,2 miljoen ton graan.

Of registreer je om te kunnen reageren.