Akkerbouw

Nieuws

Gele roest breidt uit in wintertarwe

Mijdrecht – De wintertarwe staat er over het algemeen goed bij. Gele roest heeft zich kunnen uitbreiden. Vooral in gevoelige rassen is de ziektedruk door gele roest groot, constateert Bayer CropScience in de tweede ziektemonitoring in wintertarwe.

Bayer constateert dat de wintertarwe duidelijk voor loopt op andere jaren. De tarwe staat er prima bij. Onderin het gewas is vrijwel overal septoria aanwezig. De ziekte is nog niet op de nieuwere bladen zichtbaar. De afgelopen dagen heeft het geregend, daardoor registreren de septoriatimers van Bayer infectieperiodes verspreid over Nederland.

Vooral in Zuidoost-Nederland constateert Bayer actieve meeldauw in diverse percelen. Op één perceel in het Zuidwesten is bruine roest gevonden. Met het stijgen van de temperaturen moet met uitbreiding van deze ziekte rekening worden gehouden.

Bayer heeft nu twee ziektenmonitoringen uitgevoerd in wintertarwe. De monitoring startte op 97 percelen, van Vogelwaarde in Zeeuws-Vlaanderen tot Nieuw-Beerta in Oldambt. Dat aantal is nu uitgebreid naar 104 percelen. Bayer doet de landelijke monitoring 'Ziektendruk in wintertarwe' voor het zesde jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.