Akkerbouw

Nieuws 1183 x bekeken

FAVV waarschuwt voor bruinrot België

Antwerpen – Het Belgische voedselagentschap FAVV waarschuwt aardappeltelers in de provincies Antwerpen en Limburg voor bruinrot in aardappelen. De gevreesde bacterie is vorig jaar in verschillende waterlopen aangetroffen.

"Er blijft dus gevaar op besmetting via het oppervlaktewater. Telers mogen geen oppervlaktewater gebruiken bij de teelt van aardappelen, tomaten en aubergines", meldt de FAVV.

In België geldt een beschermingszone in 44 gemeenten om verspreiding van de bacterie tegen te gaan. In die gemeenten is het verboden om water uit kanalen, beken of vijvers te gebruiken bij de teelt van aardappelen, tomaten en aubergines. Het beregenen van percelen met andere gewassen kan, maar alleen als ervoor gezorgd wordt dat het oppervlaktewater en de installaties die gebruikt worden voor de beregening, niet in contact kunnen komen met aardappelpercelen. Aardappelen mogen wel beregend worden met grondwater. Daarnaast moet iedere teler in de beschermingszone voor 30 april alle percelen melden met meer dan tien are aardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.