Akkerbouw

Nieuws

Export aardappelen groeide in maart 9 procent

Den Haag – De uitvoer van aardappelen is in maart licht toegenomen en uitgekomen op een totaal van ruim 82.000 ton, ofwel bijna 9 procent meer dan in februari. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel.

Met dit resultaat is de uitvoer weliswaar wat gestegen, maar toch bescheiden gebleven. Vorig jaar maart is er bijna 12.000 ton meer geëxporteerd. Het totaal over het tot dusver verlopen aardappelseizoen 2013/'14 staat tot en met maart op ruim 588.000 ton. Dat is 116.000 ton minder dan in dezelfde periode van vorig seizoen. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is het 55.000 ton ofwel 8,6 procent minder.

De grootste toename van de aardappelexport ten opzichte van februari is binnen de EU geboekt. Vooral België en Duitsland namen meer Nederlandse aardappelen af. De laatste maanden ontpopt Duitsland zich als groeimarkt. Er ging in maart ruim 20.000 ton heen, meer dan het dubbele wat voor maart als gemiddeld geldt.

Of registreer je om te kunnen reageren.