Akkerbouw

Nieuws 1498 x bekeken 8 reacties

Europese aardappeltelers: 4 procent meer areaal

Noordhoek – De organisatie van aardappeltelers in Noordwest-Europa (NEPG), in Nederland vertegenwoordigd door Verenigde Telers Akkerbouw, verwacht dat het areaal consumptieaardappelen voor de komende oogst 3,5 tot 4 procent hoger gaat uitvallen dan in 2013 of het vijfjarig gemiddelde.

Dit blijkt uit een rondgang bij telers in het werkgebied van de NEPG, te weten Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk c.q. Groot-Brittannië. Het totaal wordt geraamd op 550.000 hectare.

De NEPG verwacht In België en Frankrijk de sterkste toename. Voor het Verenigd Koninkrijk is uitgegaan van het vijfjarig gemiddelde omdat de eerste Britse schatting van het aardappelareaal pas eind juni bekend wordt gemaakt. De NEPG had overigens een nog grotere toename van het aardappelareaal verwacht dan nu uit de inventarisatie blijkt.

De hectare-opbrengst zal doorslaggevend zijn voor de uiteindelijke productie, meldt de NEPG. Half april is in de NEPG-landen ongeveer 60 procent gepoot. Daarmee liggen de telers voor op schema. Op zich zijn de omstandigheden voor het poten goed, maar is de grond soms moeilijk te bewerken, in het bijzonder op de zware klei. Het spreekt voor zich dat het te vroeg is om een oogstschatting te maken voor 2014, maar er is duidelijk een gebrek aan water in de meeste productiegebieden van de NEPG-landen.

Voor oogst 2014 zijn er meer contracten getekend dan vorig jaar. NEPG schrijft dit mede toe aan de lage marktprijzen van dit seizoen. Volgens de NEPG is er een trend dat telers meer contracten tekenen en dan voornamelijk met aardappelverwerkers. De contractprijs en het tonnage meeleveraardappelen blijven een voortdurende strijd en punt van aandacht.

Laatste reacties

 • info36

  Boeren zijn echte masochisten. Ze willen gewoon niets verdienen. Vooral de Fransen en Belzen. Zo ongelooflijk dom. Aan mij ligt het niet, ik teelt 1 op 8.

 • JeuAbsil

  @info36: volledig mee eens. Ze zijn gewoon concurrent van zichzelf.

 • xw

  @info36
  Inderdaad. Boeren weigeren pertinent iets te verdienen, zelfkastijding.
  Je ziet het momenteel ook in de melkveehouderij. De melkprijs is (nog) goed en wat doen ze? Momenteel wordt er blijkbaar meer geproduceerd dan er verwerkingscapaciteit in de zuivel is. En hoe reageren de zuivelprijzen daar momenteel op? Juist, bergafwaarts! Aan ons ligt het ook niet, het laatste melkquotum jaar, wij produceren nog steeds binnen het quotum. Je houdt je hart vast als je tot je door laat dringen wat er de komende jaren kan gaan gebeuren

 • alco1

  @1209. Je geeft eigenlijk zelf al een antwoordt op je opmerking: Werd bij jouw de prijs hoger omdat jij binnen je quotum blijft? Nee dus. Het is een utopie te denken dat de wereldhandel zich laat quoteren. Marktwerking is het enigste wat stuurt. Als individuele boer heb je daar geen enkele invloed op en het is zaak je eigen bedrijf en financiën op orde te hebben.

 • agri2

  Ik ben het met alco1 eens, je hebt als individuele boer geen enkele invloed op de prijs. Bij sommige collega's lijkt het echter wel of het belangrijker is om een groot areaal aardappelen te hebben, die te rooien met een zelfrijdende 4 rijige bunkerrooier, af te voeren met een heel arsenaal aan 3-assige kippers omdat ze tot 50 km van huis staan, dan om er geld mee te verdienen.

 • xw

  agri2, en laat ze dan vooral ook nog tegen mekaar opbieden om de benodigde hectares in huur te hebben. Geef in ieder geval € 2000,-/ha dan heb je in ieder geval de zekerheid dat de winst alvast redelijk is afgeroomd. En daar hebben ze wel zelf invloed op, net zoals de hoogte van de superheffing die je dit jaar moet betalen. Volgens mij is de boel toch uit z'n verband aan het geraken.

 • pinkeltje

  Er raakt helemaal niks uit zijn verband. Boeren zijn er gewoon zelf bij. Laat die mensen die zo graag hard werken maar lekker hun gang gaan. Zolang ze maar niet gaan mopperen dat de overheid of wie dan ook ze het leven toch o zo moeilijk maakt. En helaas pindakaas zullen mogelijk een aantal die niet van plan zijn om voor nop op hun kop te gaan staan het maar gewoon aan deze 'ondernemers' over moeten laten. Is op zich problematiek van alle tijden dus wat zouden we ons er eigenlijk ook druk om maken?

 • Fermer

  @pinkeltje, dat jij je er niet druk om maakt moet je zelf weten. Dat ik me er wel druk om maak moet ik zelf weten. Wij zijn ook niet van plan om voor nop op onze kop te staan en zullen de andere ondernemers dit dan ook laten doen die dit wel graag doen. Waar de pijn zit is dat het zo'n kant dreigt op te gaan, dat wil je het niet voor nop doen, je er maar mee moet stoppen, als je dat nog kan. Zoniet dat je straks dan voor anderen aan het werk bent. Het hele boer-zijn gebeuren is dan een heel ander verhaal. Als we dit met zijn allen laten gebeuren, dan is dat dus zo blijkbaar.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.