Akkerbouw

Nieuws 940 x bekeken

Egypte koopt tarwe in Oekraïne

Caïro – Egypte koopt 55.000 ton tarwe in Oekraïne. Het is voor het eerst in drie maanden dat Oekraïne weer een order krijgt van Egypte, de grootste importeur in de wereld.

Importeurs waren terughoudend met tarwe kopen in Oekraïne, sinds daar in januari de protesten begonnen tegen ex-president Janoekovitsj.

Het Egyptische staatsbedrijf voor de invoer van grondstoffen (GASC) schreef een tender uit voor 230.000 ton tarwe. Daarvan wordt 120.000 ton geleverd vanuit Roemenië, 55.000 ton vanuit Rusland en 55.000 ton vanuit Oekraïne. De tarwe wordt begin mei geleverd. Volgens analisten krijgt de handel meer vertrouwen in Oekraïne, dat het afspraken over graanleveringen kan nakomen. Daarnaast verloor de munt van Oekraïne, de hryvina, in drie maanden de helft van zijn waarde. Dat maakt graan in Oekraïne goedkoper.

De tarwe mag maximaal 13 procent vocht bevatten. Daarom komt Franse tarwe bijna niet in aanmerking. Maar Algerije kocht 450.000 ton tarwe. Dat komt voor een groot deel uit Frankrijk. De EU exporteerde dit seizoen tot nu toe 25,2 miljoen ton tarwe, inclusief bloem. Dat is een record.

Of registreer je om te kunnen reageren.