Akkerbouw

Nieuws 2972 x bekeken 1 reactie

'EU na 2017 weer grote suikerexporteur'

Genève – De EU kan na 2017 weer een grote exporteur van suiker worden. Het hangt af van de suikerproductie in de EU, de transportkosten, wisselkoersen en van de suikerprijzen.

De EU hoorde vóór 2006 tot de grootste suikerexporteurs in de wereld dankzij een systeem van exportsubsidies. Na de hervorming van de suikermarktordening in 2006, werd de EU de grootste suikerimporteur. Nu de suikerquotering in 2017 vervalt, kan de EU weer bij de top 5 van exporteurs horen, naast Brazilië, Thailand, India en Australië. Dat meldden diverse suikermarktdeskundigen deze week op een bijeenkomst in Genève van marktbureau Kingsman. De deskundigen verwachten dat de export kan oplopen naar jaarlijks tussen de 2 en 5 miljoen ton.

Het exportplafond dat de EU met de Wereldhandelsorganisatie WTO heeft afgesproken, bedraagt 1,3 miljoen ton suiker per jaar. Maar dat vervalt als in september 2017 de suikermarktordening afloopt, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). "De afspraak met de WTO is gemaakt omdat de EU de suikermarkt ondersteunt met een minimumbietenprijs. Die vervalt in 2017, dus het WTO-exportplafond ook."

Of de EU daarna weer een grote exporteur kan worden, hangt af van een aantal factoren. Vóór 2006 verkocht de EU veel suiker aan landen in het Midden-Oosten, zegt de woordvoerder. "De transportafstand is immers klein. Maar daar zijn suikerraffinaderijen gebouwd nadat de import vanuit de EU weg viel. Die landen halen nu ruwe suiker uit Brazilië en India. Het is de vraag of de EU die afzetmarkt kan herwinnen. Dat hangt af van de transportkosten, de koers van de Braziliaanse munt en de suikerprijzen op de wereldmarkt. Bovendien stijgen de productiekosten in Brazilië. Dat maakt de concurrentie voor de EU gemakkelijker."

De invoerheffingen blijven bestaan na 2017. De ACP-landen (voormalige koloniën van EU-lidstaten) mogen een bepaalde hoeveelheid suiker exporteren naar de EU zonder importheffingen. De woordvoerder betwijfelt echter of die importen blijven na 2017. "Als de suikerprijs in de EU daalt, wordt het voor die landen minder interessant om suiker te verkopen aan de EU."

Eén reactie

  • ed12345

    De tijd zal het leren maar als de suikerprijs daalt ,dus ook voor de teler .Hoe interessant blijft de teelt dan nog en hoeveel ha's worden er dan eventueel nog geteeld Wat er niet geteeld wordt kun je ook niet exporteren

Of registreer je om te kunnen reageren.