Akkerbouw

Nieuws 935 x bekeken

EU gaat veel koolzaad oogsten

Hamburg - De akkerbouwers in de EU halen dit jaar veel koolzaad van de akkers, bij een gemiddeld groeiseizoen.

Het Duitse marktbureau Oil World schat dat de EU dit jaar 21,4 miljoen ton koolzaad produceert. Dat is 400.000 ton meer dan vorig jaar. De productie ligt iets onder het record van 2009, toen de EU 21,8 miljoen ton koolzaad oogstte. Ook het Franse marktbureau Strategie Grains verwacht een goede koolzaadproductie met 21,6 miljoen ton.

Oil World gaat in de prognose uit van een gemiddeld groeiseizoen. Maar de analisten tekenen aan dat het gewas dringend regen nodig heeft, vooral in Duitsland, de grootste koolzaadproducent in de EU.

Ook de Europese Commissie verwacht een goede koolzaadoogst. In het laatste Mars-bulletin gaat Brussel uit van een gemiddelde hectareopbrengst van 3,13 ton koolzaad in de EU. Vorig jaar is 3,09 ton geoogst. Het gemiddelde van de laatste vijf jaar ligt op 3,05 ton per hectare.

De marktbureaus en Brussel verwachten een grote oogst omdat er heel weinig koolzaad is uitgewinterd in de EU. Bovendien is het voorjaar in veel regio's warm en zonnig begonnen. Daardoor is het koolzaad snel gaan groeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.