Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

EU en Brazilië bepalen na 2017 de bietenprijs

Brussel – De Europese Unie bepaalt na 2017 samen met Brazilië de suikerprijs, en daarmee ook de bietenprijs voor de akkerbouwers. Volgens het Britse makelaarskantoor Marex Spectron heeft de EU momenteel geen invloed op de wereldmarkt door de marktordening, meldt analistensite Agrimoney.

De marktordening geldt echter niet meer vanaf 1 oktober 2017. Dan vervallen de suikerquotering en de minimumbietenprijs.

Marex Spectrum verwacht dat de suikerproductie dan sterk gaat schommelen. Bij een goede suikerprijs, zaaien de akkerbouwers meer bieten. Dan moet de EU suiker exporteren, hetgeen de prijs op de wereldmarkt drukt. Als het bietenareaal krimpt door de lage suikerprijs, wordt de EU weer een suikerimporteur.

De EU verbruikt jaarlijks ongeveer 16,5 miljoen ton suiker, stelt Marex Spectrum. De suikerproductie kan na 2017 variëren van 14 miljoen tot 21 miljoen ton suiker. Dat leidt tot een import van 2,5 miljoen ton suiker of een export van 4,5 miljoen. De marktinvloed van de EU is alleen vergelijkbaar met die van Brazilië. Ook daar kan de suikerproductie van jaar op jaar 7 miljoen ton variëren. Dat is in andere landen veel minder. Daarom hebben Brazilië en de EU straks de meeste invloed op de suikerprijs. Marex Spectrum berekent de kostprijs in de EU op 19 tot 20 dollarcent per pound suiker. In het centrale zuiden van Brazilië is dat 17 tot 18 dollarcent.

Eén reactie

  • haverboer1

    als we voor dat geld mogen telen, dan weet ik zeker dat de suiker in Europa op is voordat er weer kan worden geoogst.
    kunnen de suiker afnemers zoals coca cola en consorten weer zeuren dat de suiker op is en van de wereldmarkt mag worden afgenomen, ALS daar nog maar wel wat te krijgen is.

Of registreer je om te kunnen reageren.