Akkerbouw

Nieuws

China accepteert Braziliaanse mais

Peking – Brazilië mag mais exporteren naar China. Dat is een dreun voor Amerikaanse exporteurs.

China blokkeerde afgelopen maanden 1 miljoen ton mais uit de VS omdat er transgene mais in zat, dat geen toelating heeft in China.

China laat de import van Braziliaanse mais toe sinds 1 april, meldt de overheid. Brazilië en China sloten eind vorig jaar een akkoord over de export, maar er was geen begindatum bekend gemaakt. De autoriteiten publiceren de datum, net nadat het staatsbedrijf Cofco een meerderheidsbelang nam in de landbouwdivisie van Noble, een handelshuis in Hongkong. Noble heeft opslag- en overslagfaciliteiten voor graan en sojabonen in Zuid-Amerika, waaronder een terminal in de haven van Santos.

China is de grootste importeur van sojabonen. Analisten verwachten dat dat ook gaat gebeuren bij mais. Nu is het de zevende importeur. China koopt mais in de VS, Oekraïne, Argentinië, Peru, Thailand en Laos en nu ook in Brazilië. China verbruikt jaarlijks 216 miljoen ton mais en is de tweede verbruiker in de wereld, na de VS. Brazilië is de tweede exporteur van mais, na de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.