Akkerbouw

Nieuws 1437 x bekeken

Brouwgerst veel duurder

Parijs – De prijs van brouwgerst stijgt snel op de termijnmarkt in Parijs. Woensdag sloot het novembercontract voor de nieuwe oogst op €236,25 per ton.

Vrijdag lag de slotnotering op 216 euro. Dat is een stijging van 20 euro in drie dagen. Dergelijke prijsstijgingen zijn ongebruikelijk.

Een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) schrijft de sterke prijsstijging toe aan de dunne markt. "Je ziet in de EU dat telers graan vasthouden omdat ze hogere prijzen verwachten. De export loopt immers goed. En de wintertarwe in de VS staat er slecht voor. Graanafnemers wijzen op het mooie weer in Europa en de vroege start van het voorjaar. Die verwachten een vroege oogst en dus een prijsdaling. Daardoor wordt er momenteel weinig gehandeld en dat kan tot scherpe prijsschommelingen leiden."

De woordvoerder legt ook een verband met het gerstareaal. "De Europese Commissie verwacht dat het totale gerstareaal dit jaar met 115.000 hectare krimpt naar 12,2 miljoen hectare. De akkerbouwers in de EU telen dit jaar meer tarwe en mais."

De droogte speelt minder een rol in de prijsstijging, zegt de woordvoerder. "Het gewas kan wel wat regen gebruiken, maar het is nog niet nijpend. In de EU wordt vooral brouwgerst geteeld in Frankrijk, Duitsland, Finland en Tsjechië."

De EU is een grote producent van brouwgerst in de wereld, naast Australië en Canada. Daar zijn tot nu toe geen berichten van tegenvallende oogsten. In Australië zakte de gerstprijs deze week iets.

De notering van de oude oogst ligt in Parijs een stuk lager. Het termijncontract voor levering in mei sloot in Parijs woensdag op €218,75.

De Duitse nieuwssite Agrarzeitung constateert ook een stijging van de prijs van de nieuwe oogst brouwgerst op de fysieke markt in Duitsland. Levering van brouwgerst in oktober (franco Mosel) noteert nu 230 euro. Half februari werd daar nog 209 euro voor betaald. Franco levering Oberrhein wordt 242 euro betaald voor de nieuwe oogst. Dit is 19 euro meer dan in februari. In Denemarken wordt voor levering in oktober nu 215 euro betaald. Dat was in februari nog 198 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.