AkkerbouwNieuws

‘Biochar is duur en heeft amper effect’

Utrecht – De ooit veelbelovende bodemverbeteraar Biochar blijkt geen of te verwaarlozen effect te hebben op de gewasopbrengst en (bodem)kwaliteit.

Dat meldt Rob van Haren van akkerbouwinnovatieproject Kiemkracht op Kennisakker.nl.

Het middel is drie jaar lang met zeven veldproeven in zeven landen onderzocht. De effecten van Biochar zijn beoordeeld in typische akkerbouwvruchtwisselingen en toegepast met 20 ton per hectare in het eerste jaar. “Het belangrijkste resultaat is dat Biochar de opbrengst van tarwe, gerst, suikerbieten en aardappelen in deze jaren op deze verschillende locaties niet heeft verhoogd”, meldt Van Haren. “De gewaskwaliteit is door dit middel ook in beïnvloed.”

Niet alleen valt het positieve effect tegen, het middel heeft ook nog eens het risico vervuild te zijn met zware metalen en organische micro verontreinigingen als PCB (polychloorbifenylen). Biochar kost bovendien tot 1200 per ton.

“Het algemene advies voor de boeren is zeer terughoudend te zijn met biochar-toepassingen, omdat er geen extra (economische) waarde is, het vervuild kan zijn en nooit meer uit de bodem kan worden verwijderd als het eenmaal is toegepast.”

Het onderzoek is gefinancierd uit Interreg North Sea regio, een samenwerking tussen dertien partners uit zeven landen.

Biochar Nederland is een Europees onderzoek aan het inrichten naar de effecten van Biochar. “Wij zien de positieve effecten”, zegt Gerben Bijker van Biochar Nederland. “Ik denk dat we anders naar het product moeten kijken. Het kan zeker positief bijdragen aan de landbouw.”

Beheer
WP Admin