Akkerbouw

Nieuws 2418 x bekeken

Bintje poters zijn in België nu peperduur

Kruishoutem - De handel in Nederlands Bintje-pootgoed is in België in de eindfase van het seizoen hectisch en gekleurd door speculatie.

Voor de bij Belgische telers gewilde maat 28/35 mm is nagenoeg op en in Nederland al niet eens meer genoteerd. Het proefcentrum voor de aardappelteelt PCA/Fiwap gaf hiervoor op dinsdag 8 april 130 tot 140 euro (+10 euro) als prijsindicatie, op basis van weinig handelsvolume, in kleine porties. De potermaat 35/45 mm is gezet op 85 tot 90 euro (+5 euro). Tekenend voor de grote vraag naar Bintje-poters is melding van zelfs een prijs voor de bovenmaat 45/50 mm: 42 tot 45 euro. Dat was begin maart de prijs voor de normale maat.

De fritesaardappelmarkt zakt verder weg. PCA/Fiwap zette de Belgische notering voor Bintjes andermaal 50 cent naar beneden, op €8,50-9,00, met melding van een rustige markt. Overige frietrassen (Innovator, Challenger) kwamen op het bord voor 9 tot 10 euro. Verwerkers zijn nog steeds goed voorzien van grondstof, net als in Nederland zijn er weinig transacties.

Of registreer je om te kunnen reageren.