Akkerbouw

Nieuws laatste update:1 mei 2014

Indicatieprijs pootgoed van Agrico op €28,50

Emmeloord – De indicatieprijs voor pootaardappelen bij Agrico komt op €28,50 per 100 kilo. Dat is €1,50 meer dan de prognoseprijs van oogst 2012. Agrico betaalde uiteindelijk €27,61 voor oogst 2012. De definitieve prijs voor oogst 2013 publiceert Agrico in juni.

De indicatieprijs geldt voor alle pootgoed in de maten 28-op. Hierin wijkt Agrico af van andere handelshuizen die een prijs publiceren voor de maten 28/55. De indicatieprijs geldt voor de klassen S tot en met A, los geleverd in de herfst af boerderij, inclusief premie en exclusief alle vergoedingen en btw.

Agrico-directeur Jan van Hoogen noemt het een beste prijs. "Oogst 2013 had een goede kilo-opbrengst, maar wel met bijna 20 procent bovenmaat. In 2012 was dat 10 procent. Veel bovenmaat drukt de pootgoedprijs. Toch nemen wij dat mee in de pootgoedprijs om die transparant te maken. De teler krijgt immers ook geld voor de bovenmaat."

Agrico verkocht afgelopen seizoen ruim meer dan 85 procent van de pootaardappelen als pootgoed. Dat verklaart voor een deel de hoge indicatieprijs. Volgens Van Hoogen streeft de coöperatie er naar om minimaal 85 procent van alle pootaardappelen maat 28 op te verkopen als pootgoed. "Dan kunnen we een goede prijs betalen. De bovenmaatse pootaardappelen worden deels afgezet voor consumptie. De consumptiemarkt kende afgelopen seizoen een goede start. Begin januari daalde de prijs voor de bovenmaat."

De telers betalen Agrico gemiddeld €1,70 per 100 kilo aan licentie voor de monopolierassen. Dat was €1,60 bij de oogst van 2012. Van Hoogen: "De licentie wordt berekend op basis van de pootgoedprijs. Omdat die nu hoger is, stijgt ook de licentie. De bewaarvergoeding voor oogst 2013 is gemiddeld €1,90. Dat is 30 cent minder dan vorig seizoen. We hebben een vroeg voorjaar waardoor de pootaardappelen eerder zijn afgeleverd."

De pootgoedafzet naar landen buiten Europa was kleiner dan vorig seizoen. Van Hoogen: "Vooral Algerije kocht minder pootgoed door de lage aardappelprijzen daar. De afzet binnen Europa was hoger. Vooral Zuid-Europa had een goed aardappeljaar. Dat is goed voor de pootgoedafzet."

Rusland stelde eind maart de grens weer open voor Nederlands pootgoed. Dat heeft volgens Van Hoogen nauwelijks effect op de indicatieprijs. "Rusland beslaat normaal maximaal 2 procent van onze afzet. Veel pootgoed dat bestemd was voor Rusland verkochten we elders."

Of registreer je om te kunnen reageren.