AkkerbouwNieuws

Aardappelteelt aan banden op erosiegevoelig land

Brussel – Door het nieuwe en strengere erosiebeleid in België wordt de aardappelteelt op zeer hoog erosiegevoelige percelen vanaf 2018 verboden. Dit omvat een areaal bouwland van een kleine 10.000 hectare. In tussentijd kan er daar nog wel worden geteeld, maar vanaf volgend jaar moeten er drempels tussen de aardappelruggen liggen. Dat meldt de Belgische nieuwssite Vilt.

In Vlaanderen valt 49.269 hectare landbouwgrond onder de verplichte maatregelen voor erosiebestrijding. Ongeveer een vijfde daarvan is zeer hoog erosiegevoelig, de rest hoog erosiegevoelig. Vanaf dit voorjaar worden op verschillende plaatsen in de Vlaamse Ardennen drempels aangelegd tussen aardappelruggen, om afspoeling en erosie tegen te gaan en waterinfiltratie te bevorderen. “De techniek werd nog niet gebruikt in deze regio”, zegt Marc Goeminne van het Vlaams proefcentrum voor de aardappelteelt PCA.

Met twee loonwerkbedrijven zijn technieken ontwikkeld. De één integreerde een systeem met luchtdruk in de pootmachine, waarbij een klep wordt aangestuurd om een drempeltje grond te vormen. De andere installeerde een mechanisch systeem met drie schoepen achteraan de plantmachine.

Beheer
WP Admin