Akkerbouw

Nieuws 2616 x bekeken

Aardappelopslag probleem door milde winter

Dronten – Door de milde winter worden problemen verwacht met aardappelopslag. Dit leidt vooral in de suikerbietenteelt tot extra werk om het onkruid tegen te gaan, maar ook in de mais- en graanteelt is aardappelopslag hinderlijk.

Op vroeg gezaaide suikerbietenpercelen komt de eerste opslag al boven, zegt Jan Salomons van adviesorganisatie DLV Plant. "We hebben amper vorst gehad. Dat betekent dat we op veel plekken veel meer opslag tegen zullen komen."

Al in het najaar zijn op sommige percelen veel aardappelen achtergebleven door de slechte rooiomstandigheden. In het Zuidwesten is dat nog meer dan in het Noorden. Vervolgens liet de winter veel knollen onaangeroerd.

Na een aantal winters met stevige vorst, was de afgelopen winter zacht. Hierdoor vormen onkruiden dit teeltseizoen een grotere kans dan in de voorgaande jaren. "Het is verstandig als telers hiermee rekening houden in hun onkruidbestrijding strategie", tipt Salomons.  De beste manier om aardappelopslag in bieten te bestrijden is en blijft glyfosaat. "Zeker ook met het oog op aaltjesbeheersing. Een alternatief is bijvoorbeeld het middel Lontrel, dat volvelds wordt gespoten, maar het etiket biedt onvoldoende mogelijkheden om de opslag echt goed de baas te blijven."

Aardappelopslag kost naast middelen veel tijd. Door de ongelijke opkomst is het niet in één keer te bestrijden.

Chemiebedrijven waarschuwen ook voor een hoge onkruiddruk na de milde winter. Ook ongedierte als emelten hebben het makkelijker in deze warme omstandigheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.