Akkerbouw

Nieuws 955 x bekeken

1 miljoen euro suikerheffing niet getraceerd

Breda – Cosun heeft van 10 procent van de (ex-)bietentelers nog geen reactie ontvangen over de suikerheffing. Dat gaat om 1 miljoen euro. Als Cosun de rechthebbenden niet kan achterhalen, blijft dat geld in Brussel.

De Europese Commissie moet te veel in rekening gebrachte suikerheffing terug betalen, inclusief misgelopen rente. Suikerproducenten moeten het telersdeel uitkeren aan akkerbouwers. Brussel berekende tussen 2001/2002 en 2005/2006 te veel suikerheffing aan de suikersector. Brussel financierde de export met de heffing.

Cosun ontvangt 19,9 miljoen euro; de bietentelers 12,6 miljoen euro, inclusief rente. Cosun verstuurde brieven naar 18.000 bietentelers en ex-telers. Volgens Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun, is 90 procent van de brieven beantwoord. "Van 10 procent hebben we nog geen reactie ontvangen of is de brief onbestelbaar. Telers konden tot 18 april reageren. In juni volgt de betaling. De rente wordt berekend tot juni. Als na 18 april nog aanvragen worden toegekend, blijft de renteberekening gebaseerd op uitbetaling in juni. Ook al krijgen mensen het geld later. Suikerheffing waarvan de betaler of de nabestaanden niet kunnen worden opgespoord, blijft in Brussel."

De berekening was een hele klus. Cosun werkte destijds met een bewaakt mengprijssysteem (BMS). Brussel maakte onderscheid tussen A-, B- en C-suiker. De suikerheffing gold alleen voor B-suiker. Bovendien zijn soms de eigendomsverhoudingen van akkerbouwbedrijven veranderd. Of de ex-teler is overleden. Dan moet Cosun de nabestaanden opsporen.

Of registreer je om te kunnen reageren.