Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Verwerkers vrezen hoge suikerprijs in EU

Brussel – De suikerverwerkers willen dat Brussel meer suiker toelaat op de interne markt. Ze vrezen een prijsstijging. Cosun vindt dat niet nodig.

De Europese suikerverwerkers, verenigd in Cius, stellen dat de EU een suikertekort heeft. Volgens Cius wordt minder suiker ingevoerd binnen de CXL-quota, waarbij suiker met een heffing van 98 euro per ton mag worden ingevoerd tegen normaal 319 euro. Brazilië mag binnen de CXL-quota 350.000 ton suiker verkopen in de EU, maar benutte tot nu toe 45.000 ton. Ook exporteren de EPA/EBA-landen minder suiker naar de EU.

De Europese Commissie bereidt regelgeving voor om extra import toe te laten. Ook kan dan surplussuiker, dat boven het quotum is geproduceerd, afgezet worden op de voedingsmarkt. Cius wil dat de Commissie die maatregelen nu neemt, om meer suiker beschikbaar te krijgen. Anders gaat het ten koste van de concurrentiepositie van de Europese frisdrank- en voedingssector, stelt Cius.

Voorzitter Jos van Campen van de raad van beheer van Cosun is het niet eens met Cius. "De suikerprijs is hard gedaald in de EU. Dan kun je niet spreken van een tekort. De suikervoorraad groeit in de EU. Ook de Commissie vindt het niet nodig om nu al maatregelen te nemen."

Van Campen bestrijdt dat hij alleen een hoge suikerprijs nastreeft. "We willen een balans in de suikermarkt. Dat is goed voor bietentelers, suikerproducenten en suikergebruikers."

Uit de suikerbalans van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat de EU op 1 oktober 2012 een voorraad had van 1,595 miljoen ton quotumsuiker. Dat groeide naar 2,494 miljoen ton op 1 oktober 2013. Eind dit seizoen verwacht Brussel een voorraad van 2,292 miljoen ton.

Eén reactie

  • jjjvanmelick

    Daarin kunnen de verwerkers van de suiker nog eens heel veel gelijk in gaan krijgen; de planeetstanden - voornamelijk de grootste, Jupiter, naast de in grootte direct volgende Saturnus - staan voorlopig in relatie met de Zon en de Aarde zodanig, dat voor ons europees deel van de Aarde het regenwater in benodigde hoeveelheid voor de gewassen, wel eens erg karig zal kunnen uitpakken...
    Jupiter is met haar invloed daarmee begonnen op 21 juni 2013.
    Voor meer kennis hieromtrent: 'Zie de Kosmosagenda'

    Joep

Of registreer je om te kunnen reageren.