Akkerbouw

Nieuws

Twee innovaties genomineerd voor KIZ-prijs

Ferwert – Twee inzendingen zijn als voldoende innovatief en nuttig voor de praktijk beoordeeld om in aanmerking te komen voor de stimuleringsprijs van het Keuringsinstituut voor Zaaigranen, -zaden en pootgoed Friesland (KIZ): het project Leafspot en de rooimatrechter.

De winnaar krijgt 2.000 euro en er is een prijs van 500 euro voor de tweede plaats.

Met Leafspot kan laboratorium HLB snel vaststellen of de ziekte alternaria voorkomt in aardappelen. De teler stuurt aardappelblaadjes per post naar HLB in Wijster en ontvangt binnen een paar dagen de uitslag. Dan weet hij of het gewas moet worden beschermd tegen de tot opbrengstverlies leidende schimmel. Zo niet, dan kan middel en milieu worden gespaard. Volgens de jury zeer innovatief, economisch en duurzaam. Daarom past dit goed in de moderne bedrijfsvoering van aardappelbedrijven.

De tweede gegadigde voor de prijs is de rooimatrechter, een uitvinding van Bauke van de Weg uit Oudebildtzijl. Met dit gereedschap kan tijdens het rooien van aardappelen een kromgedrukte spijk in de rooimat snel worden rechtgebogen. Zo kan een storing in de machine en daarmee grote oogstvertraging, en dus financiële schade, worden voorkomen.

De jury, bestaande uit Jitse Doornbos van keuringsdienst NAK en Romke Wustman van onderzoeksinstituut PPO, vindt dat deze uitvinding getuigt van creativiteit en boerenslimheid en vindt dat het een stimulans verdient.

De prijsuitreiking is op de algemene vergadering van KIZ op 7 maart.

Of registreer je om te kunnen reageren.