Akkerbouw

Nieuws 2554 x bekeken

Situatie op het veld lijkt mooier dan het is

Colijnsplaat/Dronten – De situatie op de akkerbouwpercelen lijkt vaak mooier dan het is. Het mooie lenteweer werkt aanstekelijk in de akkerbouw, maar schijn bedriegt: niet alle grond is bekwaam. Dat blijkt uit een rondgang in de sector.

Bovenop is de grond goed droog, soms zelfs alweer tè, maar daaronder kan er toch nog te veel vocht in de bodem zitten. Met de dag neemt de activiteit op het veld toe.

Luc Remijn van DLV Plant verwacht dat het voorjaarswerk in het Zuidwesten aan het eind van de week echt losbarst. "De ondergrond is nu nog te nat."

Just Hamming, productmanager gewasbescherming bij Cropsolutions ziet op veel percelen de drains nog lopen. "Dan moet je echt goed controleren hoe nat de grond is, hoe verleidelijk het mooie weer ook is. Als je een bal van de grond kunt draaien, moet je niet gaan zaaien." De meeste gronden zijn nog niet bekwaam, ziet hij. "Als je nu gaat forceren, heb je daar het hele jaar last van. Dit ligt ook wel aan de beschikbare mechanisatie. Als die goed is uitgerust, kun je meer."

De meeste activiteiten die hij waarneemt zijn bovengronds; kunstmest strooien, onkruidbestrijding in granen en het afbranden van de ploegsnede. Het zaaien en ruggen en bedden trekken gebeurt vooral op de lichtere gronden. De werkzaamheden liggen prima op schema, alleen het graan is door de milde winter verder ontwikkeld dan normaal.

Vanuit Flevoland ziet DLV Plant-adviseur Paul Hooijman dat het mooi lijkt, maar dat de bijdrage van de vorst wordt gemist. "Waar nu wordt geploegd komt wel mooie grond naar boven, maar het blijft nat op de percelen die in het najaar zijn geploegd. Bovendien zou ik in verband met stikstofvervluchtiging even wachten met strooien tot er regen wordt voorspeld."

Van Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot mogen akkerbouwers gezien de situatie op het veld nog even wachten met uien zaaien. "Je ziet nu in het hele land wel activiteit, maar ik denk dat het toch een lang zaaiseizoen wordt. Telers kunnen kiezen. Een heel vroeg seizoen wordt het dus niet."

Of registreer je om te kunnen reageren.