Akkerbouw

Nieuws 1044 x bekeken

Ruim 40 procent suikerbieten gezaaid

Dinteloord – Het zaaien van suikerbieten is door de grote vorderingen in de afgelopen week opgelopen naar ruim 40 procent, registreert bietenverwerker Suiker Unie.

Vorig jaar, toen het lang koud bleef, was nog geen procent ingezaaid.

Flevoland blijft de koploper, hier is al 80 procent van het bietenareaal van zaad voorzien. Op de Noordoostelijke lichte gronden staat de teller op een kwart.  De zaai werd in het weekend even stilgelegd vanwege de neerslag, maar de verwachting is dat het werk in de loop van de week weer wordt hervat.

Die neerslag was voor de reeds gezaaide percelen erg welkom, merkt Suiker Unie op. Op veel plaatsen was het zaaibed erg grof kluiterig. Bovendien lag het zaad plaatselijk onvoldoende op de vochtige grond. De regen maakte het zaaibed volledig vochtig. Ver ingedroogde kluiten en kluitjes zijn 'geblust' en kunnen uiteen vallen.

Een gesloten zaaibed verlaagt het risico op muizenschade. Er zijn tot op heden enkele schademeldingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.