Akkerbouw

Nieuws 4347 x bekeken 7 reacties

Resistent onkruid rukt op in Nederland

Apeldoorn – Resistente onkruiden in granen veroveren Nederland. Duist is het grootste probleem. Dat blijkt uit monitoring van Agrifirm en Bayer Crop Science.

Duist, windhalm en kamille worden steeds ongevoeliger voor herbiciden door eenzijdig middelengebruik in granen. Duist kan de tarwe-opbrengst wel 2 ton per hectare drukken.

Atlantis was tot nu toe het enige grassenmiddel waarvoor alle resistente populaties gevoelig waren. Drie jaar geleden zijn de eerste ongevoelige exemplaren ontdekt. Afgelopen jaar bleek op een proefveld van Bayer Cropscience in Appingedam een duistpopulatie al 100 procent ongevoelig tegen een tweemaal een hoge dosering Atlantis.

Ook resistente windhalm kruipt steeds meer westwaarts op vanuit Duitsland, vooral door versleping door bijvoorbeeld combines en aardappel- en bietenrooiers. In Oost-Nederland, van Groningen tot Zuid-Limburg, zijn de eerste aanwijzingen gevonden van verminderd gevoelige windhalm. In Duitsland en België is dat al eerder waargenomen.

In Friesland is op twee tarwestoppels resistente kamille aangetroffen, op percelen waarop drie maal achter elkaar tarwe is geteeld. Drie keer hetzelfde herbicide bleek al voldoende om een minder gevoelige kamillepopulatie te creëren.

In suikerbieten blijkt melganzevoet steeds minder gevoelig te worden metamitron. Dit speelt vooral op de noordoostelijke zand- en dalgronden en Zuidoostelijke zandgronden waar aardappelen en mais een belangrijke rol in het bouwplan spelen.

"Het risico op het ontstaan van resistent onkruid zit bij Nederlandse telers nog niet in de hoofden," ervaart Aaldrik Venhuizen, landbouwkundige bij Agrifirm Plant. "Ze zien het als een buitenlands- en Noord-Nederlands probleem, maar door de import van stro voor de bollenteelt en de veehouderij lift ook het resistente zaad mee. Zo is het een landelijk probleem geworden. In de bollengebieden in Noord-Holland, in de Haarlemmermeer en in Flevoland ook al resistent onkruiden aangetroffen."

Laatste reacties

 • geelgors

  prima, toont het failliet aan van de het landbouwgif

 • joohoo

  Dat heet tolerant tegen bepaalde gewasbeschermingsmiddelen. Daar wordt toch op geselecteerd door de zaadfirma`s .Dit is gewoon in de handel verkrijgbaar.

 • agro1

  zeg 2, het gaat hier over onkruid en dat zaad koop je niet in de handel, maar zit al gratis in de grond en kost geld om er minder en liefst geeen zaadgevende plantjes van te hebben in de plantjes, die je met zaad uit de handel probeert te telen. dit alles om een opbrengst te bekomen, waar je je gezin mee kunt onderhouden. errreg, dat je huilt bij een overvloedige oogst, want die brengt geen gelden voort. ciolos boppe

 • agratax2

  Is de chemische landbouw nu definitief op zijn retour? Of moeten we oude vertrouwde middelen weer uit dekast halen, ondanks hun nadelen. Hun grootste nadeel is uiteraard de verlopen patent bescheming en de gezondheidsgevaren voor de gebruiker en de omgeving. Pikken we deze bezwaren niet, dan rest vermoedelijk niets anders dan de Schoffel, onkruideg en een aangepast bouwplan.

 • Jan-Zonderland

  Nee hoor Agratax. Er komt wel weer een oplossing voor van deze of genefabrikant van gewasbeschermingmiddelen. Gebeurt hier ook tav Round Up danwel glyufosaat resistent onkruid. Er komen zeer binnenkort mais en soyarassen op de markt die naast resistentie voor glyfosaat ook resistent zijn voor 2-4D (van Dow Agrosciences) of Dicamba (Monsanto, jawel) Probleem weer opgelost ;)

 • A1967

  Janzonderland, goede instelling, is ook gelijk de eigenlijke oorzaak duidelijk.

 • Jan-Zonderland

  @A1967, je kunt er lang of kort over praten wat de oorzaak is van resistentie maa vroeg of laat loop je daar met bijna elk middel tegenaan en niet alleen in de gewasbescherming maar bijv ook bij geneesmiddelen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.