Akkerbouw

Nieuws 1139 x bekeken

Pootgoed mag weer naar Rusland

Den Haag – Nederland mag weer pootaardappelen exporteren naar Rusland. De Russische voedselautoriteit Rosselkhoznadzor vindt dat Nederland voldoet aan de voorwaarden om export weer mogelijk te maken.

Rusland sloot per 1 juli 2013 de grens voor pootaardappelen en plantmateriaal en consumptieaardappelen uit de EU, omdat Rusland geen vertrouwen heeft in het fytosanitaire systeem van de EU. Rusland eist meer garanties over de herkomst en traceerbaarheid van de producten. Wit-Rusland sloot op 1 februari dit jaar de grens, in navolging van Rusland.

Rosselkhoznadzor voerde eind februari een inspectie uit bij pootgoedtelers. De uitslag is dusdanig dat de export van pootgoed weer op gang kan komen, zegt Jan Gottschall, secretaris Pootaardappelen van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). "De handelshuizen hebben in samenwerking met de NAO eind februari een lijst opgesteld van partijen pootaardappelen die ze beschikbaar hebben voor export naar Rusland. Alleen pootgoed dat op die lijst staat mag naar Rusland. Naar ik hoor van de exporteurs is een deel van de partijen op de lijst inmiddels niet meer beschikbaar, omdat die aan andere bestemmingen is verkocht."

Rusland importeert de laatste jaren ieder seizoen rond de 15.000 ton pootgoed uit Nederland, met een uitschieter van bijna 28.000 ton van oogst 2010. Ook de export naar Wit-Rusland is weer mogelijk. De export naar Wit-Rusland varieerde de laatste jaren van 1.000 tot bijna 4.000 ton.

De export van consumptieaardappelen naar Rusland is nog niet mogelijk, zegt Gottschall. "De Russische plantenziektekundige dienst (PD) is door Nederland uitgenodigd voor een audit later dit voorjaar. In deze audit worden ook consumptieaardappelen meegenomen. Het is nog de vraag is of dit zal leiden tot opheffing van het invoerverbod voor consumptieaardappelen."

Voorlopig kunnen alleen Finland en Nederland pootaardappelen exporteren vanuit de EU naar Rusland. Gottschall: "De Russische PD bezoekt deze week in elk geval Polen en Duitsland. Mogelijk komen deze landen ook op vrij korte termijn voor export in aanmerking."

Agrico kan nog de helft van het pootgoed leveren aan Rusland van wat in september beschikbaar was, zegt directeur Jan van Hoogen. "De rest is verkocht aan andere bestemmingen. We konden niet afwachten of Rusland de grens wel of niet open zou doen."

Agrico blijft pootgoed telen voor Rusland, zegt Van Hoogen. "Maar het land is geen betrouwbare handelspartner. Daar houden we in onze planning voor dit jaar wel rekening mee."

Of registreer je om te kunnen reageren.