Akkerbouw

Nieuws 2700 x bekeken

PSTVd gevonden bij kweekbedrijf Meijer

Rilland - Bij aardappelkweekbedrijf Meijer in Rilland is een besmetting met PSTVd geconstateerd.

Volgens het veredelingsbedrijf is de besmetting met aardappelspindelknolviroïde veroorzaakt door externe uitwisseling van onderzoeksmateriaal.

Meijer heeft in samenwerking met de voedselautoriteit NVWA maatregelen genomen om verspreiding te voorkomen. De ziekte komt in Nederland in het veld niet voor, het klimaat is te koel. De ziekte uit zich door sterk achterblijvende groei en misvormde knollen en verspreidt zich via pootgoed en plantcontact.

De besmetting is vroegtijdig vastgesteld aan planten geteeld in de kas. De omgeving van de besmetting wordt intensief bemonsterd en getoetst door de NVWA om te kunnen vaststellen wat is besmet. Het plantmateriaal wordt daarna vernietigd. Lopende het onderzoek is het kweekbedrijf gesloten voor alle contacten. De NVWA doet ook onderzoek op PSTVd bij veertien pootgoedtelers die een relatie hebben met Meijer. De besmetting heeft geen gevolgen voor de handelsactiviteiten, stelt Meijer. Het handelspootgoed wordt buiten het werkveld van het kweekbedrijf door telers vermeerderd.

Aardappelspindelknolviroïde (Potato spindle tuber viroid, PSTVd) kan verschillende gewassen aantasten, zoals aardappel, tomaat, pepino, paprika en avocado. PSTVd kan grote schade veroorzaken in vooral aardappel en tomaat. Het geeft ernstige groeivertraging en bij aardappel misvormde knollen. Brussel beschouwt PSTVd als een quarantaine-organisme. Daardoor is Nederland verplicht om verspreiding en vestiging van het organisme in de EU te voorkomen.

Directeur van kweekbedrijf Meijer Jan Muijsers meldt dat de bron vermoedelijk is opgespoord. "We gaan er nu van uit dat de bron binnen ons eigen bedrijf ligt. Uit voorzorg vernietigen we de kruisingen die hier de laatste twee jaar zijn gekweekt. Al ons andere uitgangsmateriaal wordt uitvoerig getest op PSTVd. We behouden gelukkig de genen van onze belangrijkste kruisingsouderlijnen."

Of registreer je om te kunnen reageren.