Akkerbouw

Nieuws

Oekraïne ontbreekt in tender voor aankoop tarwe

Caïro – Egypte schrijft een nieuwe aankooptender uit voor tarwe. Opvallend is dat er geen tarwe uit Oekraïne wordt aangeboden. Het lijkt erop dat handelshuizen daar geen tarwe meer kopen uit angst voor wanbetalers. Ook stijgt de tarweprijs in Oekraïne omdat akkerbouwers graan vasthouden vanwege de waardedaling van de nationale munt.

Volgens analistensite Agrimoney bieden de handelshuizen Cargill, Olam en Toepfer samen ruim 800.000 ton tarwe aan in de tender. Daar zit geen tarwe bij uit Oekraïne. Dat is een trendbreuk. Egypte, de grootste tarwe-importeur in de wereld, haalde dit seizoen de meeste tarwe uit Roemenië. Op de tweede plaats staan Rusland en Oekraïne. De overheid in Oekraïne meldt voortdurend dat de graanexport op peil blijft. Analisten bevestigen dat, maar het betreft lopende orders.

Op de Krim, het zuidelijke schiereiland in de Zwarte Zee, is afgelopen weekeinde een referendum gehouden over aansluiting bij Rusland. De rechtsgeldigheid wordt betwist door veel landen. Rusland heeft inmiddels ingestemd met de aansluiting van de Krim.

Of registreer je om te kunnen reageren.