Akkerbouw

Nieuws

Moeizame handel met mindere kwaliteit peen

Emmeloord – De handel in peen wil niet vlotten. Zowel kwaliteit als opbrengst vallen tegen.

Afzetmogelijkheden bieden de sector hoop. Dat blijkt op de themadag peen van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland, die woensdag werd gehouden.

De opbrengst van peen is zo'n tien procent lager dan normaal en de kwaliteit is matig, vertelt Johan Voragen van Bejo Zaden. "Door het droge groeiseizoen kwamen de meeste percelen tot stilstand. Later zijn die gewassen wel weer aan de groei gekomen, maar de kwaliteit ging er wel door onderuit."

Hierdoor is er weinig animo voor het middensegment peen. "Goede kwaliteit wordt voor een prima 17 euro per 100 kilo verhandeld. Ook voor het lage segment is wel een markt, maar de kwaliteit daartussen blijft staan."

Voragen wijst op de mogelijkheden die eerder al werden omschreven door collega Roland Koets van Nunhems Netherlands. "Door de groeiende wereldbevolking, bijvoorbeeld in Azië en Afrika, zijn er kansen genoeg voor de peenexport", stelt Koets. "Er is altijd een plekje om wortelen heen te sturen. Om dat ook de goede kwaliteit te laten zijn is de uitdaging."

Nederland concurreert met Israël en Polen, dat sterk aan het professionaliseren is in de peensector, op de export naar Rusland. De moeizame strobewaring in Engeland biedt echter weer mogelijkheden voor later in het seizoen.

De historie leert dat de peenprijs de komende weken gaat veranderen, zegt Hendrik Eerkens van Dutch Carrot Group. "Vaak is er tussen week 10 en 15 een piek, maar ik beloof niet dat dat nu ook gaat gebeuren."

Als de peensector een gezonde toekomst wil, moet er worden gekozen voor minder kilo's, meer kwaliteit en rendement. "Ondanks de veelal goede rooiomstandigheden vielen de kilo's per kist door de matige kwaliteit tegen", zegt Eerkens. "We hebben geluk dat dit in heel Europa aan de orde is."

Of registreer je om te kunnen reageren.