Akkerbouw

Nieuws 1141 x bekeken

Koolzaadprijs in de lift

Parijs - De koolzaadprijs bereikte donderdag op de termijnmarkt in Parijs de hoogste stand sinds 19 juni vorig jaar. Vandaag stabiliseert de prijs tijdens de handelsdag.

De koolzaadprijs stijgt omdat sojabonen steeds duurder worden. De VS blijft veel sojabonen exporteren, ondanks dat China een order van 245.000 ton Amerikaanse sojabonen annuleerde. Cijfers van het ministerie van landbouw (USDA) geven aan dat de VS in de laatste week 773.000 ton van de oude oogst en 257.000 ton van de nieuwe oogst exporteerde. Dat is veel meer dan analisten hadden verwacht.
Daar komt bij dat China minder sojabonen produceert dan verwacht. De Amerikaanse landbouwraad in Peking verwacht dat de productie in China volgend seizoen zakt naar 12 miljoen ton. Dat is de kleinste soja-oogst in 22 jaar. Daardoor moet China in seizoen 2014/2015 maar liefst 72 miljoen ton sojabonen kopen op de wereldmarkt. Dat is nog eens 3 miljoen ton meer dan het record van dit seizoen. Van de 287 miljoen ton sojabonen die de wereld dit seizoen produceert, wordt 69 miljoen ton aangekocht door China. Dat is 24 procent van de wereldproductie. Het land heeft een groot tekort aan grondstoffen voor de voersector.
Akkerbouwers in China telen liever mais dan sojabonen. Het National Development Research Council schat dat een akkerbouwer met de teelt van sojabonen maar 70 procent van de financiële opbrengst kan halen die bij mais mogelijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.