Akkerbouw

Nieuws

IGC: wereld oogst minder koolzaad

Londen – De International Grains Council (IGC) verwacht dat de wereld minder koolzaad oogst dan in seizoen 2013/2014. Maar de oogst in 2014/2015 wordt wel de één na grootste ooit. De IGC verwacht een wereldwijde oogst van 68,5 miljoen ton koolzaad. Dat is 3 procent minder dan afgelopen seizoen, dat een recordoogst opleverde.

De IGC, een samenwerkingsverband van landen die veel graan importeren of exporteren, schrijft de daling toe aan lagere producties in Australië en China. In Australië komt er volgend seizoen minder koolzaad van de akkers omdat het oosten van het land een groot tekort aan neerslag heeft. Akkerbouwers zaaien dan liever tarwe of gerst omdat die gewassen beter tegen een watertekort kunnen dan koolzaad. Voor Oekraïne verwacht de IGC juist een grotere oogst dan dit seizoen. Voor China gaat de prognose omlaag.

Voor de EU, de grootste producent van koolzaad in de wereld, verwacht de IGC een oogst van 21,1 miljoen ton. Dat is iets meer dan dit seizoen. Frankrijk en Groot-Brittannië produceren meer koolzaad na de tegenvallende oogsten van 2013. Duitsland produceert minder koolzaad, omdat veel akkerbouwers de voorkeur geven aan graan.

Of registreer je om te kunnen reageren.