Akkerbouw

Nieuws

IGC: kleinere oogst tarwe en mais

Londen – De wereld oogst komend seizoen minder mais en tarwe dan in 2013/2014, als de hectareopbrengsten op het noordelijk halfrond terugzakken naar het meerjaarlijks gemiddelde. De maisproductie komt dan op 954 miljoen ton. Dat is 5 miljoen ton minder dan dit seizoen. De wereld oogst 696 miljoen ton tarwe. Dat is een daling van 11,4 miljoen ton.

Dat verwacht de International Grains Council (IGC), een samenwerkingsverband van exporteurs en importeurs van graan en soja. IGC verwacht een groei van het maisareaal naar een record van 175,5 miljoen hectare. Vooral Oekraïne gaat meer mais verbouwen om de leveringen aan China veilig te stellen. China leende Oekraïne geld in ruil voor mais. IGC schat het tarweareaal komend seizoen 2014/2015 in de wereld op 224 miljoen hectare. Dat is 5 miljoen hectare meer dan dit seizoen.

Ondanks de areaalgroei bij mais en tarwe, daalt de productie van graan. De hectareopbrengsten waren dit seizoen in een aantal regio's uitzonderlijk hoog. Die zakken dit seizoen waarschijnlijk naar meer gemiddelde waarden, verwacht IGC.

IGC schat dat de wereld 698 miljoen ton tarwe verbruikt. Dat is 7 miljoen ton meer dan dit seizoen, vooral als gevolg van de groei van de wereldbevolking. Als de prognose van IGC uitkomt, dan verbruikt de wereld in 2014/2015 meer tarwe dan het produceert, dit in tegenstelling tot dit seizoen. Maar de drie voorafgaande seizoenen kon de productie het stijgende verbruik van tarwe niet bijbenen. Toch leidt dat niet tot hogere tarweprijzen, verwacht IGC. De voorraden bij de grote exporteurs groeien iets. Deze landen hebben de meeste invloed op de tarweprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.