Akkerbouw

Nieuws 679 x bekeken

HZPC verwacht goed netto resultaat

Joure –HZPC verwacht dit boekjaar 2013/2014 een netto resultaat te halen van rond de 6 miljoen euro. Dit wordt één van de beste boekjaren ooit voor HZPC.

Dat valt op te maken uit het persbericht dat HZPC verstuurde over de prognoseprijs voor pootaardappelen. Daarin meldt het handelshuis dat het netto resultaat belangrijk boven de begrote 5 miljoen euro zal uitkomen. Volgens de schaal van Mock, die journalisten hanteren voor beursgenoteerde bedrijven, betekent belangrijk een stijging van 12 tot 20 procent. Alleen in de boekjaren 2006/2007 (netto resultaat: 6,7 miljoen euro), 2007/2008 (7,3 miljoen euro) en 2010/2011 (8,6 miljoen euro) kwam het netto resultaat hoger uit.

Directeur Gerard Backx wil nog geen concrete getallen noemen voor het netto resultaat. "Maar de prognoseprijs hoort bij de beste drie van de laatste tien jaar. Wij verwachten dat dat ook het geval zal zijn met het netto resultaat."

De prognoseprijs van HZPC bedraagt gemiddeld 33 euro per 100 kilo pootaardappelen. Dat is de gemiddelde prijs over alle rassen in potermaat klasse S tot en met A; exclusief btw; en vóór afdracht van de kwekerlicentie door de teler. HZPC betaalt 15 euro per 100 kilo voor de bovenmaten. Voor sommige rassen is dat 17 euro. In juni maakt het handelshuis de definitieve pootgoedprijs bekend.

In december verwachtte HZPC dat de prognoseprijs voor oogst 2013 zou uitkomen op 30 euro. De prijs valt hoger uit omdat de vraag naar pootaardappelen goed is, zegt Backx. "Nog belangrijker is dat we een groot percentage van de aardappelen konden verkopen als pootgoed. Ook de helft van de bovenmaat konden we als pootgoed afzetten."

Of registreer je om te kunnen reageren.