AkkerbouwNieuws

Fransen stimuleren tarweteelt met meer proteïne

Parijs – De Franse overheid motiveert akkerbouwers tarwe met hogere proteïnegehaltes te telen. Overheidsinstelling France Agrimer verleent met het oog daarop subsidies van maximaal 10.000 euro per graanhandelsbedrijf voor de aanschaf van een meetapparaat waarmee het gehalte snel kan worden vastgesteld.

Op basis van het snel beschikbare resultaat kan meteen ook de juiste prijs van de tarwe worden vastgesteld. Voorwaarde voor de subsidie (25 procent van de investering) is dat France Agrimer de apparatuur vooraf heeft goedgekeurd en dat deze regelmatig wordt onderhouden en geijkt. De aan- en verkopers dienen voorts advies te verschaffen aan de telers hoe de proteïnegehaltes kunnen worden opgekrikt. De voortgang van het project moet ook de komende vijf jaar aan France Agrimer worden gemeld, zodat de instantie kan controleren of het beoogde doel wordt gehaald.

Franse tarwe is tot dusver proteïnearmer dan bijvoorbeeld tarwe van Duitse bodem en is daarom navenant moeilijker te slijten op de wereldmarkt.

Beheer
WP Admin