Akkerbouw

Nieuws 716 x bekeken

Engels graanareaal fors groter

Kenilworth – Het areaal aan wintergranen in Engeland en Wales is deze winter met 2,976 miljoen hectare 14 procent groter dan vorig seizoen.

Volgens het graanschap HGCA komt dat vooral door de gunstige weersomstandigheden in het zaaiseizoen, in tegenstelling tot de strenge en lange winter van vorig seizoen.

Bij het veruit belangrijkste gewas, wintertarwe, is het areaal met 1,815 miljoen hectare 19 procent groter dan wat er vorig seizoen geoogst is. Dat is dan nog voor granen die later in het voorjaar worden ingezaaid zijn meegeteld, voegt HGCA daar aan toe. Het areaal wintergerst is zelfs 41 procent groter met 369.000 hectare, maar hier zal het uiteindelijke areaal nog sterker afhangen van later in te zaaien gewas. Als het niveau hoog blijft, dan is dat wel het grootste areaal aan gerst in meer dan tien jaar. Verder staat er in Engeland en Wales 703.000 hectare koolzaad op het veld, een toename met drie procent. In alle deze cijfers zijn de arealen in Schotland niet meegenomen.

Volgens senior analist Helen Plant van het graanschap is met het herstel weer een meer normaal seizoen aangevangen ' na de extreme weersomstandigheden van de afgelopen twee seizoenen.' ''Dat betekent ook dat Groot-Brittannië waarschijnlijk weer een netto-exporteur van tarwe kan worden. De weersomstandigheden in de komende maanden zullen echter bepalend zijn voor de hoeveelheid en kwaliteit van de oogst.'' Plant voegt daar aan toe dat de verwachtingen van een hogere opbrengst al invloed hebben op de toekomstige graanprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.